Harinera Vilafranquina
Companyia especialitzada en la fabricació de farines i sèmoles de blat
Orígens de la matèria primera: el blat
 
Dona pastant farina (5.000 anys a. de C.) Cementiri d’Akanthos (Grècia)

Dona fornejant pa (5.000 anys a. de C.)  Cementeri d’Akanthos (Grècia)

Motlle en forma de peix (19.000-18.000 anys a. de C.) Tel Hariri, Antiga Mari (Síria)
Fogassa de pa (13.000 anys a. de C.) Tell el far'ah (Israel)

Al Neolític s'elaboraven uns pans toscs, ja que la farina era mòlta bastament i donat que s'obtenia en triturar el blat entre dues pedres i, a més, les peces obtingudes eren dures, aixafades i resseques.

Però va ser el poble grec el primer que va desenvolupar l'art de la fleca, ja que van inventar el pa fermentat, van elaborar pans amb diversos cereals i formes, fins i tot artístiques, van afegir-hi elements enriquidors i van crear els forns de coure. Per a aquest poble el pa, a més de ser un aliment ritual, tenia un origen diví ja que garantia l’aliment popular. Per això, a causa de l'escassa producció de grans, necessitaven assegurar-se el proveïment més enllà de les seves fronteres i habitualment l’aconseguien de les regions properes de l'Àsia Menor, Creta i Sicília.

La panificació va arribar posteriorment a Egipte i el pa va esdevenir un aliment essencial per a la seva població, igual que ho era a Grècia. El poble egipci va fabricar pans amb bones farines, amb forma ovalada, cònica, arrodonida, i als quals solien afegir mantega, llet, ous i mel.

<< anterior següent >>